tisdag 14 juni 2011

Grekisk sopa med köttbullar (Giouvarlakia)




Du behöver:

  • 800 gram köttfärs
  • 3,5 dl grötris
  • 1 finhackad gullök
  • Lite finhackad persilja
  • 1½ tsk salt
  • 2 tsk svartpeppar
  • Lite vetemjöl för att rulla bollarna i
  • 1 tärning Knorr
  • ½ dl olivolja
  • 3 st ägg
  • 4 citroner (citronsaft)

Gör så här:

Blanda köttfärs, ris, lök, persilja, salt, peppar och olivolja i en stor skål och forma runda små bollar. Under tiden koka upp 3,5 l vatten i en kastrull. Rulla bollarna en och en i vetemjölet och släpp ned försiktigt i det kokande vattnet tillsammans med en köttbuljong(Knorr). Låt dem koka på låg värme i drygt 1 timme. Rör om mycket försiktigt då och då. Medan köttbullarna kokar gör du i ordning ägg och citronsåsen(som ska vispas ned i kastrullen på slutet). Vispa äggen lite lagom. Pressa citronerna och vispa sakta ned i äggen. När bollarna kokat färdigt ställer du kastrullen åt sidan från värmen. Tillsätt lite olivolja. Det får inte koka när man ska vispa i ägg- och citronsåsen. Tag lite spad från kastrullen och vispa sakta ned i ägg- och citronsåsen. Häll därefter i såsen sakta mot kastrullkanten(vispa försiktigt i någonstans där det inte finns bollar) och skaka försiktigt om kastrullen eller rör om mycket försiktigt eftersom bollarna lätt går sönder.

Tips! Serveras gärna med grekiska bondfrallor och fetaost!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar