- 5 ägg
- 1,5 dl socker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vanilj
- Lite bakningsmargarin till pensling
- 1 st bakplåtspapper
Till fyllningen:
- 2 dl mjölk
- 3 ägg gulor
- 1 dl socker
- 0,5 dl vetemjöl
Till glasyr:
- 140 gram ljus blockchoklad
- 70 gram bakningsmargarin
- 0,5 dl vatten
Till garnering:
- Lite vit choklad
Gör så här:
Lägg isär äggulorna och äggvitorna i två olika skålar. Vispa äggvitorna ordentligt tillsammans med sockret tills det blir maräng. Lägg marängen i en annan stor skål. Sätt ugnen i 180 grader. Vispa äggulorna tillsammans med vetemjöl och vanilj och lägg de i den stora skålen med marängen. Blanda smeten med händerna ordentligt i lugna rörelser. Lägg bakplåtspappret i en stor plåt och pensla den med bakningsmargarin. Ta en matsked och lägg lite hit och dit i plåten lite av smeten. Lägg plåten i ugnen och grädda i ca 12 minuter tills den börjar få guldig färg.
Medan du väntar börja göra fyllningen. Lägg mjölken i en liten kastrull och låt den koka. I en skål lägger du sockret tillsammans med äggulorna och då vispar du de ordentligt tills smeten blir vit. Lägg lite då och då vetemjöl samt lite då och då mjölk. Blanda ordentligt och lägg nu denna smet i kastrullen, där du kokade mjölken. Låt den koka i svag värme. Medan den kokar måste du röra om den hela tiden. Annars fastnar det i botten. Det ska bli en fin kräm. När krämen är färdig, låt den kallna. När macaroons är färdiga från ungen, tar du de från bakplåtspappret och lägger du de i en stor tallrik. Ta en matsked och lägg på en sida av macaroons med kräm och sedan sätter du en annan macaroons ovanpå som lock. När du blir färdig med alla macaroons börjar du göra glasyren.
Lägg i en liten kastrull lite vatten och sen ovanpå en djup tallrik. Låt vattnet koka och sedan lägg blockchokladen i tallriken som ligger ovanpå kastrullen. Låt chokladen smälta. När chokladen är färdig tar du en macaroons och döper du den ena sidan i chokladen (se bilden). Låt de kallna. Garnera gärna med vit choklad, gör gärna några linjer så att de blir fina.
Njut av Grekland!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar