måndag 9 maj 2011

Grekiska julkakor ( Kourampiedes )




Du behöver:

  • 1 kg vetemjöl
  • 300 gram margarin
  • 3 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 250 gram hackade mandlar
  • 3 tsk vanilj
  • 2 dl vatten
  • Florsocker

Gör så här:

Vispa margarin tillsammans med socker i en bunke tills det blir vit. Blanda nu bakpulver i 1 dl vatten och häll den i bunken och blanda ihop de. Lägg nu vanilj och lite av vetemjöl och baka ordentligt smeten. Medan du bakar häller du lite i taget vetemjöl. Du måste få en mjuk och skön deg tills slut. När du är klar med degen lägger du i de hackade mandlar. Du bakar degen en gång till tills mandlar bakas in i degen. Sedan formar du med händer små platta degbiffar eller så kalvar du ut degen, den ska vara lite tjock, typ som pepparkakorna och skapa figurer med pepparkaksformerna. När du är klar, lägg bakplåtspapper i en plåt och lägg alla kakorna på. Grädda de i 170 grader tills de rodnar. När kakorna är klara, ta du 1 dl vatten och sprättar du vattnet med händer på de. Sen lägger du de på en stor tallrik och häller du ovanpå florsockret. Använd tesil till florsocker så att florsocker hälls till alla kakorna. Kourampiedes är nu klara till servering!

Tips!
Dessa julkakor brukar vi greker baka de innan juldagen. Exakt samma så som man gör i Sverige med pepparkakorna. Jag själv älskar kourampiedes för de är väldigt goda! Perfekta för er som tycker om mandel och vaniljkakor!

Njut av Grekland!

1 kommentar:

  1. Hej,jag undrar om det verkligen stämmer med måtten,1 kilo mjöl var alldeles för mycket. Jag fick ha i mera smör än det som står i receptet! Mvh Anette Broms

    SvaraRadera