söndag 26 juni 2011

Grekisk vattenmelonspaj (Karpouzopita)

Du behöver:

  • 1 lagom stor vattenmelon ca 5 - 6 kg
  • 3 msk socker
  • 3 msk honung
  • 3 - 4 msk olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • Ganska mycket sesamfrö till garnering
  • Lite kanel

Gör så här:

Sker vattenmelon i rensa skalet. Sker den i en stor skål i små små bitar. Ta bort först alla kärnor. När du är klar, pressa bitarna i en sil i en stor skål med händerna så att saften rinner. Lägg saften i kylskåpet (Du behöver inte kasta den, drick saften när du är törstig). Låt bitarna som du pressade i sil stå för ca 1 timme. Efter 1 timme, tar du en annan stor skål och lägger de pressade bitarna av vattenmelonen, 1 msk olivolja, sockret, 1,5 msk honung och vetemjölet. Blanda ihop ingredienserna med händerna och om du ser att smeten är för rinnig då får du lägga till ett extra msk vetemjöl. Smeten ska inte vara för rinnig och inte för torr heller. Du kommer känna själv med händerna medan du bakar in den. I fortsättningen tar jag en rund plåt (det kan vara en fyrkant med), plåten ska vara ca 30 cm i diameter. Pensla plåten med 2 msk olivolja och sedan lägg lite av sesamfrö över hela plåten. Sedan lägger du i smeten du bakade, höjden av pajen ska vara minst 2 cm men det kan gå upp till 2,5 cm med. Inte mer!
När du har lagt smeten i plåten lägger du ovanpå 1 msk olivolja samt lite sesamfrö. Grädda i ugnen i 180 grader i ca 45 minuter. När vattenmelonspaj är färdig gräddad, lägger jag resten av honungen ovanpå. Låt pajen kallna. När det har kallnat klart, lägg lite kanel ovanpå. Nu är pajen färdig till servering.

Tips! Vattenmelonspaj passar perfekt vid servering med lite grädde på sidan. Om du vill göra en speciell grädde och inte en vanlig så får du följa min råd. När du vispar grädde och ser att den har börjat tjockna, lägg 1 msk socker i och fortsätt vispa som vanligt. Vid slutet, lägger du i grädden 2 tsk vaniljsocker. Denna grädde passar perfekt som dip till jordgubbar med!

Njut av Grekland! Njut av sommaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar