Dags att grilla? Gör följande och då kommer du inse att det jag beskriver är äkta smak av Grekland! Saknar du tavernas maten? Souvlaki? Bifteki? Lammkotlett? Då är det dags för kolgrillning!
Du behöver:
Till souvlaki:
- Pinnar till souvlaki
- 800 gram grytbitar av fläsk
- 2 stora gullök
- 1,5 dl olivolja
- Lite oregano
- 6 citron skivor (i rondeller)
Gör så här:
Tvätta grytbitarna och lägg de i en skärbräda. Dela de i mitten och lägg de på pinnarna så att du får souvlaki. Tryck varje souvlaki med din hand, t ex som du sammandrar du den. När du är klar med alla souvlakia tar du en plåt och lägger du i olivoljan. Skär i skärbräda gullöken och lägg den på sidan. Börja skära citronen i rondeller nu. Ta några souvlakia och lägg de på botten av plåten. Lägg lite oregano ovanpå, lite gullök och några skivor av citronen. Ta några souvlakia till nu med och lägg de ovanpå dessa grejer. Avsluta med oregano, gullök och citron. Lägg denna plåten i kylen och låt den vila under natten. Marinad är klar och nästa morgon är souvlaki redo till grillningen! De blir saftiga och goda! Salt lägger du efteråt när du har grillar de. Annars blir köttet vid grillning väldigt hård och då blir inte alls god och skönt att tugga på den. Avsluta efter grillningen med lite citronsaft ovanpå. Smakligt måltid!
Till biffteki:
- 750 gram blandfärs
- 2 ägg
- Lite salt
- Lite peppar
- 3 dl ströbröd
- 2 riven gullök
- 1 tsk oregano
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl persilja
- 1 dl olivolja
Gör så här:
Lägg i en bunke de 2 ägg, salt, peppar, oregano och persilja. Blanda ihop de och sedan lägg blandfärsen. Tillsammans med blandfärsen lägg ströbröd, vitlök, olivoljan och den riven gullök. Arbeta den med händer och blanda ingredienserna ihop så bra så möjligt. När blandningen är klar då bakar du biffar med dina händer och lägger de i en stor tallrik en och en bredvid och på varandra. Lägg en plastfolie ovanpå sedan när du är klar och lägg de i kylen. Låt de stå där för ca 1 timme. Sen är biffar färdiga till grillen! Smakligt måltid!
Till lammkotlett:
- 12 lammkotletter
- 1 liten gul lök
- 1 liten morot
- 3 vitlöksklyftor
- 3 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 1 kvist rosmarin
- 1 dl olivolja
- 1 msk balsamvinäger
- 1,5 dl vatten
Skala och hacka den gula löken och vitlöken. Skala och tärna moroten. Blanda samman lök, morot, olja, balsamvinäger och vatten till marinaden. Smula ner lagerblad, timjan och rosmarin. Låt köttet marinera minst 1 timme före grillning. Låter du köttet marinera i kylen över natten ska du komma ihåg att ta fram det 30 minuter före grillning. Smakligt måltid!
Tips! Alla dessa kött passar perfekt med tzatziki och tirokafteri!
Njut av Grekland!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar