tisdag 24 maj 2011

Grekiska fyllda paprikor (Gemista)




Du behöver:

  • 8 gröna paprikor
  • 4 stora tomater
  • 600 g köttfärs
  • 2 rivna morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 8 dl kokt ris
  • Lite svartpeppar
  • Lite salt
  • Lite olivolja

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på paketet. Krydda köttfärsen med salt och svartpeppar och blanda i de rivna morötterna. Stek färsen på medelvärme så att den får färg. Tillsätt tomatpurén och blanda sedan i det kokta riset. Smaka av så att det är tillräckligt kryddat. Skär av toppen på paprikorna och tomaterna till lock. Ta försiktigt bort kärnhuset och alla kärnor och fyll paprikorna och tomaterna med färsen, lägg på de avskurna topparna. Ställ sedan paprikorna och tomaterna tätt i djup plåt, fyll på med vatten i plåten till halva höjden av paprikorna och lägg lite olivolja bland paprikorna och tomaterna. Låt dem sjuda på svag värme i ca 1 timme.

Tips! För att få en bättre resultat på paprikorna, dvs. att paprikorna och tomaterna blir mjuka, kan du steka de efter du har tagit bort kärnhuset. Lägg lite olivolja i en panna och stek de så att de får lite färg. Ställ de tät med varandra i en djup plåt och fyll de med köttfärsen och riset. Lägg sin lock på varje paprika och tomat och grädda i ugnen i 190 grader i ca 1 timme.

Väldigt gott med fetaost!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar