söndag 1 maj 2011

Grekisk Mousakas (Den originala)




Du behöver:


  • 1 kg aubergine
  • 1 kg fast potatis
  • 2,5 dl fetaost
  • Lite salt
  • Lite peppar
  • Lite socker
  • 1/2 dl persilja

Till köttfärsen:

  • 1 kg köttfärs
  • 3,5 dl krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 lagom stora hackade gul lök
  • 1 dl olivolja
  • 4 äggvitor
  • Lite peppar
  • Lite salt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk persilja
  • 1 tsk oregano

Till krämen:

  • 8 msk margarin
  • 8 msk vetemjöl
  • 16 dl mjölk
  • Lite salt
  • Lite peppar
  • 2 tsk muskotnöt
Gör så här:

Skär aubergine i tunna lager, som rondeller. Tvätta de med vatten och därefter ta hushållspapper och torka de ordentligt. I fortsättningen skär potatisarna på samma sätt som aubergine. Fritera både aubergine och potatisarna i mycket rapsolja. Lägg de sedan i en djup tallrik med hushållspapper att torka. Pappret suger bort all oljan. I en annan kastrull lägger du lite olivolja och lägger i den hackade gul lök och köttfärsen. I fortsättningen lägger du alla kryddor till köttfärsen och låter den värmas i ca 45 minuter. I fortsättningen lägger du de krossade tomater, tomatpuré, vitlöken och salt. Låt den värmas lite till medan du rör om den då och då. Låt den kallna efteråt och när du ser att den är svalt lägger du då äggvitorna och blanda du den ordentligt. Obs! Lägg alltid äggvitorna när köttfärsen är kall. Annars blir äggvitorna varma och lämnar spår i såsen. Sedan tar du en plåt och lägger först potatisarna i boten. Lägg lite salt ovanpå, persilja, socker och fetaost. Sedan tar du auberginer och lägger du de ovanpå. Lägg samma som potatisarna ovanpå, salt, persilja, socker och fetaost. Nu lägger du köttfärsen ovanpå och lägger plåten vid sidan så att du gör krämen. Ta en kastrull och värm margarin tills den smälter. Tillägg vetemjöl och blanda ihop de. Som du ser nu blir smeten gulaktig. Detta tar ca 2 minuter. Inte längre tills den blir typ guld. Den får inte bli brun. Tillägg lite då och då mjölken och rör om ordentligt. Du måste röra om den hela tiden. Annars tjocknar den inte. Lägg lite salt, peppar och muskotnöt. Fortsätt med omröring tills den tjocknar. Sedan tar du krämen och lägger den ovanpå köttfärsen i plåten. Ovanpå krämen lägger du lite fetaost och sedan lägger du plåten i ugnen. Den ska gräddas i 150 grader i 60 minuter.

Tips!
Om du inte tycker om potatisarna då kan du skipa de. Det finns mousakas i Grekland utan potatis. Min farmor brukade alltid göra det med potatis och därför skrev jag hennes recept! Mousakas serveras oftast med pommes ifall den inte innehåller potatis på botten. Men om den har potatis på boten då kan du servera den med någon romansallad, rucolasallad eller grekisk sallad (kolla recept).

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar