- 500 gram fillodeg
- ca 500 gram fryst spenat
- 1 hackad gul lök
- 1/2 dl hackad persilja
- 1 tsk mynta
- 200 gram fetaost
- Lite salt
- Lite peppar
- 1 ägg
- Lite olivolja
Gör så här:
Fräs löken lätt i lite olivolja i en kastrull. Lägg i den hackade frysta spenaten, låt den sakta koka upp och låt den koka på svag värme tills det mesta av vattnet dunstat av. Ta kastrullen av värmen. Blanda ner ett lätt uppvispat ägg, persiljan, mynta och fetaosten smulad. Salta och peppra. Var försiktig med saltet, smaka först av fetaosten, är den salt kan saltet uteslutas. Pensla en djup plåt med olivolja. Klä formen med hälften av fillobladen, ca 6 styck. Ta ett filloblad i taget och pensla med olivolja mellan varje blad, bladen kommer att hänga över plåtkanten. Häll i fyllningen och bred ut den. Vik in kanterna av fillodegen (pensla lite i vecken) för att fyllningen ska hålla sig på plats. Täck över med resterande filloblad och pensla mellan varje blad med olivolja. Grädda i 180° ugn i ca 25-30 minuter, tills den är vackert gyllenbrun.
Tips!
Spenatpaj, ostpaj och allt annat man äter i Grekland är det vanligt att serveras under hela dagen. Oftast möter vi spenatpaj eller ostpaj etc. hos de man går till besök tillsammans med kaffe. I min farmors by varje gång jag befinner mig där, kommer grannarna för att fika tillsammans med oss. Då finns det alltid en tallrik med spenatpaj på bordet och de som vill få ta och äta tillsammans med kaffet. Väldigt gott och nyttigt för barn med!
Njut av Grekland!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar