tisdag 3 maj 2011

Grekisk Mjölkpaj (Galaktompoureko)





Du behöver:


  • ½ kg filodeg

Till krämen:

  • 1 dl mannagryn
  • 3 dl socker
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 ägg
  • 3 msk margarin
  • 2 tsk vanilj
  • Riven skal av 1 citron
  • 150 gram margarin till pensling av filodeg

Till sirap:

  • 7 dl socker
  • 4 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • Skalet av en citron
  • 1 msk citronsaft

Gör så här:

Börja med att göra sirap. Lägg alla ingredienser till sirap i en liten kastrull och värm upp de. När sirapen börjar koka dra den och låt den på sidan för att kallna. I fortsättningen ta en plåt och pensla den med lite margarin. Inte bara botten utan sidorna också. Nu börjar du med att göra krämen. Ta en kastrull och lägg i mjölken, mannagryn, socker, vanilj, riven skalen av citronen och vispgrädden. Blanda och fortsätt att röra dessa ingredienser tills de värms upp. I fortsättningen ta äggvitorna från de 4 ägg och vispa de med elvispen så att du gör en maräng. I en annan bunke vispar vi äggulorna. Nu blandar du med mjuka rörelse äggvitorna med äggulorna och vispar du de ihop. Denna smet med ägg häller du i kastrullen med mjölken med försiktighet och fortsätter omröring. Tillsätt 3 msk margarin i kastrullen och fortsätt med omröring tills krämen tjocknar. Lägg kastrullen nu på sidan och lägga några filodeg på plåten. Pensla dessa filodeg emellan med smällt margarin. Ta krämen och häll den ovanpå i plåten. Ovanpå krämen lägger vi de andra filodeg som blev över. De penslar du också emellan så som du gjorde med de första du la i botten av plåten. Ovanpå de sista filodeg häll lite margarin och spreta med fingrarna lite vatten. Var inte rädd med vatten. Vatten gör filodeg krispig och godare! Lägg den i ugnen och grädda den i 180 grader i 1 timme tills den rodnar. När mjölkpajen är klar, låt den inte kallna. Ta sirap och häll den i plåten. Ta en kniv och skär pajen i bitar. Gärna i romber. Låt den kallna nu och suga upp all sirap. Lägg ingen handbuk eller liknade ovanpå plåten för då blir krämen förstörd! Den måste luftas tills den kallnar ordentligt. Ångan förstör krämen! Server galaktompoureko tillsammans med te, kaffe eller mjölk!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar