måndag 2 maj 2011

Grekisk zucchiniburgare (Kolokithokeftes)






Du behöver:

  • 1 kg zucchini
  • Ströbröd
  • 1 stor hackade gullök
  • 2 dl parmesan
  • 1 ägg
  • Lite salt
  • Lite peppar
  • 1,5 dl mynta

Gör så här:

Skala zucchini och tvätta de ordentligt. Lägg de i en kastrull med vatten och låt de koka. När de har kokat klart lägg de i en sil för att vrida. Medan zucchini torkar lägg lite olivolja i en annan kastrull och lägg i den hackade löken. Stek löken så att den blir gulaktig. Inte brun! När den blir gulaktig ta en tallrik med lite hushållspapper i och lägg löken på så att pappret suger all olja. När löken har torkat lägg den i en annan tallrik och därefter lägg lite salt, lite peppar, ägget och myntan. Lägg nu parmesan och blanda smeten ordentligt. Sedan lägg ströbrödet. Lägg så mycket det behövs så att smeten inte rinner från skedet. Alltså så att det går att forma bollar med dina händer efteråt. I kastrullen där vi stekte löken fyll den ända upp till mitten med olivolja och värm upp oljan. Baka nu små bollar och tryck de lite i mitten så att du får en burgare på handen. Lägg de i den varma oljan och fritera de tills de blir guldiga. Varje gång du tar ut en burgare lägg den på hushållspapper så att oljan sögs upp. Nu är de färdiga att serveras!

Tips!
Servera Kolokithokeftedes med lite tzatziki på sidan. Det passar perfekt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar