onsdag 4 maj 2011

Grekiska aubergine skor (Papoutsakia)




Du behöver:

  • 4 medelstora auberginer
  • Lite salt
  • Lite olivolja

Till köttfärssåsen:

  • 300 gram lammfärs eller köttfärs
  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl tomatpuré
  • 1 lagerblad
  • 1 kanelstång
  • Lite paprikapulver
  • 1 äggvita
  • 2 msk ströbröd
  • Lite riven smakrik ost
  • Lite hackad persilja
  • Lite olivolja
  • Lite salt
  • Lite peppar

Till krämen:

  • 4 dl mjölk
  • 4,5 msk mjöl
  • 4,5 msk smör
  • 1 äggula
  • Lite riven smakrik ost
  • 1 msk muskotsnöt
  • Lite salt
  • Lite peppar

Gör så här:

Börja med auberginer. Skär auberginer på längden och gnid in i ganska mycket salt. Låt ligga 1-2 timmar (gör att auberginen avbittras). Skölj, krama ur och torka auberginerna. Pensla auberginerna med olivolja. Baka i 225° tills de är mjuka. Låt svanla och gröp därefter ut lite av innehållet (lämna ca 1 cm av köttet) (innehållet kan hackas och användas i köttfärssåsen). När du är klar med auberginerna kan du börja göra köttfärssåsen. Finhacka lök och vitlök, bryn tillsammans med färsen. Tillsätt tomatpuré och bryn lite till. Tillsätt kryddor: lagerblad, kanel, paprikapulver, salt och peppar. Puttra ett tag, späd eventuellt med vatten under tiden (ska vara ganska fast konsistens). Låt köttfärsen svalna och ta bort kanelstång och lagerblad. Tillsätt persilja, hälften av ströbrödet, äggvitorna och osten. Lägg lagom mycket köttfärs på varje auberginehalva. När du har gjort det, kan du börja göra krämen nu som du kommer lägga ovanpå köttfärssåsen du la i auberginerna. Smält smör och rör i mjölet. (Ta kastrullen från värmen.) Tillsätt ca hälften av mjölken och blanda med smör- och mjölkblandningen. Ta tillbaks kastrullen på värmen och rör hela tiden till det tjocknar. Skruva ner värmen och tillsätt resten av mjölken i omgångar. Rör hela tiden tills det tjocknar. Krydda med salt, vitpeppar och muskot. Tillsätt ev riven ost. Låt krämen svalna och tillsätt äggulorna. Klicka så mycket kräm önskas över köttfärsröran (som lagts på auberginen) (mängden ovan kan vara för mycket). Strö eventuell över ströbröd och riven smakrik ost.Baka i ugn i ca 225° i ca 25 min.

Tips!
Denna maträtt är väldigt enkelt att göra. Den enda negativt är att det tar långt tid tills du gör den färdig. Den rekommenderas att äta under vintern. Den är ganska "tungt" mat och blir man väldigt lätt mätt av den.

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar