fredag 29 april 2011

Grekiska Berliner (Loukoumas)




Lite källa om de grekiska Berliner. I Tyskland kallar de för Krapfen eller Berliner. I Grekland kallas de för Loukoumades. Dessa små söta honungsbakelser finns att äta vid stranden på sommaren eller vid olika kaféer vid havet. Man kan hitta de hos bagerier också.


Du behöver:

  • 1 kg vetemjöl
  • 40 gram jäst
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vanilj
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg gula
  • 1/2 liter mjölk
  • 50 gram margarin
  • Florsocker till garnering
  • Eller honung, valnötter, Hasselnötskräm, marmelad etc.
  • Rapsolja till fritering

Gör så här:

Vispa ihop socker, ägg gulan, vanilj, salt och margarin ordentligt. Smula ner jästen i mjölken och häll den i smeten med ägg gulan. Lägg vetemjöl lite i taget och baka ordentligt. Du måste få en mjuk deg. Ta en kastrull och fyll halvan med rapsolja. Låt den värma och sedan baka med dina händer små bollar. Lägg de i oljan så att de börja fritera. Lägg hushållspapper i ett skål och lägg de friterade bollarna i. Detta gör du för att pappret ska suga av all oljan från bollarna. I fortsättningen när du är klar med all fritering, lägger du de i en stor fin tallrik. Loukoumades är klara. Gör så som jag gjorde på bilden, lägg lite florsocker på de. Om du inte vill lägga florsocker så passar jätte bra med honung och valnötter, hasselnötskräm, sylt eller marmelad till och med vaniljkräm och grädde. Det är upp till dig hur du vill äta de.

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar