tisdag 26 april 2011

Kanelbullar utan kanel (Tsoureki)




Du behöver: Till 4 stora bullar


  • 1 kg vetemjöl
  • 90 gram jäst (för söta degar)
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 tsk mahlab (finns att köpa hos orienthandel) men
    om du inte hittar någon mahlab kan du använda istället kardemmuma!
  • Riven skal av en stor apelsin
  • 200 gram margarin (osaltad)
  • 5 ägg
  • 1 extra ägg gula till pensling
  • 3 dl socker

Gör så här:

Lägg i en stor bunke 3,5 dl av vetemjöl tillsammans med mjölken och jästen. Blanda och försök smula jästen ihop. Lägg den på sidan i 20 minuter så att den tjocknar och bli som skum. Medan du väntar på jästen, ta en annan bunke och vispa med elvisp de 5 ägg du har, sockret, mahlab och skalen av apelsinen. Vispa ordentligt. Sedan ta resten av vetemjöl och baka in den. I fortsättningen blanda in smeten med jästen. Baka ordentligt. Häll margarin nu lite i taget. Inte på en gång. Gör du det på en gång då förstörs degen. När du är klar med bakningen täck bunke med en handduk och en filt så att den håller degen varm. Låt stå bunke i ca 1 timme. Efter 1 timmes väntetid tar du degen och skär den i små bitar så att du börjar göra flätor. Du bestämmer själv om du vill göra en krans som min på bilden eller om du vill bara fläta. Någonting annat som skulle kunna vara intressant är att man kan använda sig av pepparkaksformer. När du är klar med dina former (flätor, krans etc.) lägger du en bakplåtspapper i en plåt och lägger du bullarna där. Inte nära varandra för de kommer bli större in i ugnen senare när du ska grädda de. Låt de stå 5 minuter innan du gräddar de. Innan du lägger de i ugnen pensla de med ägg gulan. Lägg de i ugnen i 150 grader i 15 minuter. Jag vet inte om du har en stark ugn som min, om du inte har det så kan du testa att höja temperatur på din så slipper du vänta mer än 15 minuter. När de är klara täcker du de med en handduk så att de inte blir för hårda.

Tips!
Tsoureki i Grekland symboliserar Jesus kropp, några lägger ett rött ägg i tsoureki pga. röda ägg symboliserar Jesus blod. Vi greker brukar baka tsoureki under påsken. Skärtorsdag är den specifika dagen. På påskdagen, då fastan tar slut, äter vi tsoureki tillsammans med de röda ägg! Men även om du inte vill BARA baka tsoureki under påsken (vilken jag också brukar göra, för jag älskar tsoureki) kan du baka vilken dag som helst! Den är perfekt till kaffe och te! Den håller sig färsk om du lägger den i en plastpåse och sen in i frysen.

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar