måndag 25 april 2011

Grekiska Munkar (ROX)




Du behöver:



Till degen
  • 750 gram vetemjöl
  • 3 dl majsolja
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk (i rumstemperatur)
  • 50 gram färsk jäst (för söta degar)
  • 1 tsk socker


Till fyllningen

  • 3 msk kakao
  • 2 dl valnötter (i väldigt små bitar, lägg de gärna i en mixer)
  • 2 msk socker
  • 2 msk kanel
  • 1/2 tsk kryddnejlika (mallen)


Till sirap

  • 6 dl socker
  • 6 dl vatten
  • 1 tsk citron juice eller apelsin juice




Gör så här:

Ta en stor skål och blanda ihop mjölk och jäst till jästen bli smulad. Låt den stå i ett varm rum eller lägg den ovan på ugnen (medan du har lagt ugnen i 100 grader) i 15 minuter så att den blir som en skum. Sedan lägg i smeten majsoljan, ägg och vetemjöl. Lägg vetemjöl under flera omgångar, inte på en gång för annars blir inte degen bra, den kommer bli hård. När du är klar ska degen inte fastna på sidorna av skålen. Så om du behöver lägga lite mer mjöl så gör det ingenting. När du är klar lägg en handduk ovanpå skålen och en filt så att det håller sig varm. Låt stå i 30 minuter. Medan du väntar för degens jäsning förbereder du fyllningen. Blanda alla ingredienser till fyllningen i ett litet skål. Ta halva av degen och blanda den med fyllningen. Alltså du ska baka in fyllningen med händer så att den blir helt brunt. Ta nu den bruna deg och bilda en lång smal snöre. Ta den andra halvan och kalva ut den på bordet med lite vetemjöl (så att den inte fastnar). Lägg den bruna snöre på kanten av degen du kalvade nyss. Rulla in den så att den bildar ett slags längd med den bruna degen i mitten. Sedan tar du ett kniv och skär du den i små bitar. Lägg bakplåtspapper på plåten och sedan läger du i rad med lite avstånd av varandra munkarna. Pressa de lite med dina fingrar så att de blir platta. Du gräddar de i ugnen på 200 grader i ca 6 - 10 minuter. Kolla gärna på de ofta så att de inte blir brända. Samtidigt tänk på att alla ugnar har inte samma grader. Kanske min är bra på 200 men din är bra på 150. Testa alltid först med en munk och se vilken grad det funkar. Sedan lägg alla munkar på en gång. När du har gräddad klart dina munkar, lägg de på sidan så att de kallnar. Sedan lägg de i en djup stor plåt eller tallrik. Börja nu med att göra sirap. I en liten kastrull, lägg sockret, vattnet och citron juice. Låt de koka ihop. Rör om under hela kokningen. När sirap är klar (den måste tjockna lite, du kommer känna på den medan du rör om den) häll den ovanpå munkarna. Låt de stå där under 3 timmar. Så att de "dricker upp" sirap. Nu är de klara för att servera de med kaffe eller te! Dessa grekiska munkar (ROX) kan serveras vid födelsedagskalas också eller vid någon fest!

Njut av Grekland!

1 kommentar:

  1. Vilket namn hahahaha! Men dem smakar MMMMM MMMMM MMMMMMMMMMMMMMMMM

    SvaraRadera