tisdag 26 april 2011

Grekisk blondjungfru (Kantaifi)




Du behöver:



Till Kantaifi:
  • 1/2 paket Kantaif (Alexandra - dessa hittar du oftast hos små butiker)
  • 1/2 kg valnötter
  • 3 tsk kanel
  • 1 tsk nejlika (mallen)
  • 1 tsk riven skal av citron
  • 2 dl socker
  • 500 gram margarin

Till sirap:

  • 3,5 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 2 kanelstång och skalet av en citron (inte riven skal utan hela skalet)

Gör så här:

Ta en ugnsplåt, smörja den lite först och lägg platt halva av kantaif. I fortsättningen blanda ihop socker, nejlika, riven citronskal och kanel. Haka valnötter och lägg de tillsammans med de andra ingredienser du blandade nyss. Häll den över kantaif du redan har i plåten. Sedan ta den kantaif som blev över och lägg den ovanpå. Smäll margarin och häll den över kantaif. Lägg den i ugnen i 180 grader tills den börjar få färg. Den måste rodna lite. När kantaif är klar, låt den stå på sidan tills den kallnar. Medan den kallnar förbered sirapen. Ta en liten kastrull och lägg i alla ingredienser till sirapen. Låt det koka ihop i 5 minuter. Sirapen måste tjockna så att den liknar honung. Vid slut så häll sirap i kantaif. Låt den suga upp sirapen så att den mjuknar. Efter ca 3 timmar är kantaifi klar till servering!

Tips!
Den passar bäst med vaniljkräm eller grädde!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar