onsdag 27 april 2011

Grekisk Lasagne (Pastitsio)





Du behöver:


Till såsen:

  • 8 msk vetemjöl
  • 4 msk margarin
  • 1 liter mjölk
  • 3 ägg
  • Lite salt
  • Lite peppar
  • Lite muskotnöt

Till pastan och nötfärsen:

  • 1,5 paket pasta (antingen penné eller vanlig pasta till pastitsio-det hittar du hos orienthandeln)
  • 1 kg nötfärs eller blandfärs eller lamfärs (du väljer själv vad du ska ha)
  • 1 Stor gullök
  • Lite salt
  • Lite peppar
  • 1 dl olivolja

Gör så här:

Börja med att koka pastan ordentligt. Sedan förbered nötfärsen i djup stekpanna. Steka stekpannan så som du gör köttfärssåsen till vanlig pasta tillsammans med gullök, salt, peppar och olivoljan. Lägg den på sidan och ta en djup plåt. Lägg lite margarin på botten av plåten och sedan lägg pastan. Ovanpå pastan lägg nötfärsen som du precis stekte. Lägg plåten på sidan och förbered nu såsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull förutom salt, peppar och muskotnöt. Värm upp de i låg temperatur och rör om den "hela tiden". Viktigt att du gör det för annars kommer ägget kokas upp tillsammans med mjölken och det kommer inte alls bli bra! Vid slutet lägg salt, peppar och muskotnöt. Lägg såsen ovanpå nötfärsen och lägg plåten i ugnen i 180 graden för ca 40 - 45 minuter. När den är klar låt den kallna för annars blir bitarna förstörda om du skär den medan den är varm. Klar att servera när den är kall.

Tips!
Den passar perfekt med lite fetaost på sidan och grekisk sallad med gurka och tomat!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar