lördag 30 april 2011

Grekisk efterrätt: Saraglaki med Nutella
Denna inspiration har jag fått från min granne som hans svärmor är bagare i Grekland och skickade för en vecka sedan från Grekland dessa underbara små bakelser!


Du behöver:

  • 1 paket filodeg (500 gram)
  • 200 gram smält margarin
  • Nutella (Hasselnötskräm)

Till sirap:

  • 5 dl vatten
  • 5 dl socker
  • 2 msk citronsaft
Gör så här:

Lägg 4 st filodeg på bordet och pensla en och en med smöret. De andra filodeg kan du lägga de i påsen igen för annars torkar de och sen blir det svårt för dig att använda de. I fortsättningen rulla de 4 st ihop, typ så som på bilden ovan. Så att du får en pipa. Ta kniven och skär den i lagom stora bitar. Lägg bakplåtspapper i en plåt och lägg de där. Gör flera såna och lägg de i ugnen. Grädda de i ca 200 grader i 30 minuter. När de har rodnat ta de ut från ugnen. Låt de svalna. Börja med att göra sirap. Lägg alla ingrediensen till sirap i en kastrull och koka ihop de. Rör om då och då sirapen. När Saraglakia har kallnat, häll sirap ovanpå. Obs! Lägg de i en djup tallrik när du tar de ut från ugnen så att sirapen du häller ovanpå efteråt inte rinner ut. Låt de suga upp sirapen i ca 5 timmar. Ibland så behövs de stå längre i sirapen! När de har sugit upp sirapen prova med fingret och se om de har blivit mjuka. När du ser att de är inte hårda längre, lägg de i en vanlig tallrik. Ta Nutella (Hasselnötskräm) och lägg den i en spritpåse och lägg ovanpå Saraglakia. Servera de med kaffe och ett glas vatten bredvid!

Tips!
Om du vill göra någonting mer med de, så att de blir godare, lägg lite pistasch nöter i bakelserna innan du rullar de till pipor. Sedan skär de och lägg de på plåten till gräddning. De blir goda så med! Samtidigt om du inte vill lägga pistasch nöter kan du lägga lite grädde ovanpå så att det blir finare garnering.

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar