torsdag 28 april 2011

Grekisk Pitabröd till Souvlaki, Soutzoukaki eller gyros




Du behöver: Till 8 st pitabröd

  • 2 tsk torr jäst (till bröd)
  • 1 tsk socker
  • 3 dl vatten
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

Blanda ihop jästen, socker och 1 dl vatten i en bunke. Låt det tjockna tills den blir som skum i ca 5 minuter. Blanda i en annan bunke vetemjöl och salt. Gör ett stort håll i mitten och häll i jästsmeten, olivolja och 1 till dl vatten. Baka med händerna ordentligt. I fortsättningen lägg lite mer vatten av den som blev över, dvs. 1 dl (bara om du ser att det behövs). När du är klar täck bunken med plastfolie och låt det vila i ca 1½ timme. Sedan tar du degen och bakar små runda och ganska platta pita. Lägg de på bakplåtspapper i en plåt. Pensla de med olivolja och låt de vila för en kort stund. Ta en gaffel och bilda små prickar på varje pita. Grädda de i ugnen i 230 grader (om du vet att din ugn är stark då sätt den i 180 istället) i 5 - 7 minuter. Pita behöver inte gräddas ordentligt, alltså de behöver inte bli rodna i ugnen. Ta de direkt ut efter 5 - 7 minuter och låt de kallna. När de har kallnat lägg de i plastpåsar och sedan in i frysen. När du ska använda de frys upp de, pensla de med olivolja igen, lägg lite oregano på och stek de i stekpanna.

Tips!
Du kan grilla de också. Då blir de godare! Lägg souvlaki, soutzoukaki eller gyros i mitten med pommes, tomat och gullök i. Några i Aten lägger tzatziki i. Vi som kommer från Norra Grekland lägger ingen tzatziki i. Men även om du tycker om tzatziki så kan du lägga det!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar