fredag 29 april 2011

Grekisk valnötspaj med choklad (Karidopita)




Du behöver:


Till paj:
  • 2,5 dl hackade valnötter
  • 2,5 dl ströbröd
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 2 msk konjak (vilket som helst, spelar inte så stor roll)
  • 2 tsk bakpulver
  • Riven skal av 2 citroner

Till glasyren:

  • 250 gram blockchoklad (välj mellan mörk eller ljus)
  • Samt 2 dl grädde

Till sirap:

  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl socker

Gör så här:

Ta en bunke och lägg i valnötterna, ströbrödet, bakpulver och riven citronskal. Blanda ihop de med en matsked. I en annan bunke blanda med elvisp BARA äggulorna och socker. Och i en annan bunke gör äggvitorna till maräng. När du har gjort det, ta bunken med valnötterna och häll lite i taget i bunken med äggulorna och socker samt lite från marängen. På slutet häll jag i smeten konjak. Blanda de ordentligt med elvispen och sedan ta en djup plåt eller en sockerkaksform (man kan göra det till muffins i muffinsformer också). Smörja plåten eller sockerkaksformen med lite smör. Lägg lite vetemjöl också så att den inte fastnar efteråt. Lägg smeten i plåten eller formen och grädda den i ugnen i 150 grader för ca 30 minuter. Medan du väntar på pajen gör sirap. Lägg vatten och socker i en kastrull och låt de koka upp medan du rör om den då och då. Den måste tjockna för att den ska vara som sirap, alltså typ som honung. Låt den kallna. Man måste alltid tänka sig att en av de två måste vara kall, dvs antingen pajen eller sirap. När pajen är klar skär den i små fyrkantersbitar och i fortsättningen häll sirap ovanpå. Ta nu en kastrull med vatten i och låt den koka. Lägg en djup tallrik ovanpå och där lägg blockchokladen. Den smälter snabbare om du rör om den med en matsked. Lägg lite av grädde. Du behöver inte lägga allt. Grädden finns som extra ingrediens i denna recept ifall glasyren blir för tjock. När glasyren är klar lägg den ovanpå pajen. Ta hela valnötter och lägg som dekoration i varje bit. Karidopita är nu färdig till servering!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar