tisdag 26 april 2011

Sockerkaka med sirap (Ravani)




Du behöver:



Till smeten:
  • 4 ägg
  • 2,5 dl yoghurt
  • 3 tsk vanilj
  • 11 dl vetemjöl
  • 4,5 dl mannagryn
  • 3 dl socker
  • 2 tsk bakpulver
  • Hela mandlar till garnering


Till sirap:

  • 18 dl vatten
  • 18 dl socker


Gör så här:

Gör först sirap. Lägg vattnet och socker i en kastrull och låt den koka ihop så att den tjocknar. Sirap ska inte rinna från skedet, det ska vara ungefär som honung.
Låt sirap stå på sidan och medan den kallnar börja göra smeten till Ravani. Blanda alla ingredienser till smeten förutom yoghurt och ägg i en stor bunke ordentligt. Dvs. vanilj, vetemjöl, mannagryn, socker och bakpulver. I en annan bunke blanda yoghurt och ägg tillsammans ordentligt. Sedan häll de i smeten med de andra ingredienser. I en plåt lägg lite olja och några droppar av vetemjöl så att sockerkakan inte fastnar. Lägg smeten i plåten och grädda i ugnen ca 20 minuter i 180 grader. När sockerkakan är klar lägger du några mandlar (se bilden ovan) och i fortsättningen lägger du sirap. Låt den stå i ca 3 timmar. Sen sker du den i små bitar och Ravani är det klar att serveras!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar