onsdag 27 april 2011

Grekisk söt pita (Mpougatsa)




Du behöver:


  • 1/2 kg filodeg
  • 4 dl mjölk
  • 2 dl margarin (osaltad)
  • 180 mannagryn
  • 2 dl socker
  • 2 ägg
  • 2 ägg gulor
  • 2 tsk vanilj
  • florsocker
  • kanel

Gör så här:

Lägg 90 gram margarin i en kastrull och värm upp den tillsammans med mannagryn för 1 minut. Sedan lägg i kastrullen mjölken och sockret. Rör om ordentligt tills den tjocknar som en kräm. Låt krämen kallna. När det har kallnat färdigt lägg i krämen de 2 ägg (vispa de först) och i fortsättningen lägg vanilj. Blanda de ordentligt. När du är klar med blandningen lägg en plastfolie ovanpå så att krämen håller sig mjuk och inte torkar. Smörj resten av margarin dvs. 90 gram i en djup plåt och sedan lägg de halva filodeg. Medan du lägger filodegen pensla de med margarin emellan så att de blir mjuka efteråt när pita är klar. I fortsättningen lägg krämen ovanpå och sen lägg de resten av filodeg du har. Gör samma sak som du gjorde med de andra filodeg i början. Pensla de med margarin emellan. När du är klar pensla hela pitan med ägg gulorna. Grädda pitan i 200 grader i ca 30 minuter. När pitan är klar lägg florsocker och kanel ovanpå.

Tips!
Låt pitan bli kall och sen lägg florsockret och kanel! Annars kan dessa två ingredienser bli blöta pga ånga pitan kommer ha om den är varm. Servera pitan - Mpougatsa till frukost! Nästan alla greker äter mpougatsa till frukost! Mpougatsa är en pita man kan äta egentligen när som helst! Lycka till!

Njut av Grekland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar